Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 30. desember 2014. Referansenummer: 6206

Hjerte/kar

Plutselig BT-økning

Tidligere blodtrykk målt gjennom ett år. A-hus ,Feiring og privat . Fra okt 2013. til des 2014 gjennomsnitt 121 /72 -53 i puls ,har til tider vært så lav som 42 . Det ble også vurdert om det skulle settes inn pacemaker pga lav puls. 29.12.2014 oppsøker undertegnede legevakta med alvorlig hodepine, dette hadde oppstått i løpet av 5-6 dager. Blodtrykk ble målt av lege to ganger med resultat 160/100 ,ble umiddelbart satt på 16 mg Atacand. Hvordan kan 121/72-53 endre seg på 5-6 dager til 160/100, det må da finnes en logisk forklaring på dette .Undertegnede er meget streng med diett og røker ikke, er også avholds mann. Vil gjerne ha en diagnose og forklaring på dette.

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 06. januar 2015
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmål.

I de fleste tilfeller der blodtrykket er forhøyet finner man ingen årsak, og det kalles for essensiell hypertensjon. I mer sjeldne tilfeller ligger det en sykdom bak blodtrykksforhøyelsen. Økningen til unormalt høye verdier skjer som regel over noe tid, men noen ganger kan det skje ganske brått. Blodtrykket vårt påvirkes imidlertid lett av mange kroppslige tilstander fra stress til akutte sykdommer som f.eks. infeksjonssykdom. Da vil blodtrykksforhøyelsen være forbigående. Uten ytterligere opplysninger om deg og din helse er det vanskelig å spekulere i årsaken til at blodtrykket ditt har steget så raskt. Videre oppfølging hos fastlege vil være viktig for å vurdere effekt av behandling og lete etter årsak.

Lykke til!

Vennlig hilsen Ellen H. Julsrud

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar