Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 1. desember 2014. Referansenummer: 6048

Hjerte/kar

Arvelig belastet?

Arvelig belastet? Min onkel, farmor og farfar døde alle av hjerteproblemer (alle i aldersgruppen 70-85). Min mor har blodpropp og kommer til å gå på blodfortynnende resten av livet. Jeg mistet nylig min far (71) pga hjerteinfarkt. Jeg kjenner daglig på angsten for at jeg bærer på ett ufordelaktig gen. Prøver å fokuserer på ett kosthold uten salt og sukker. Røyker selvsagt ikke. Drikker minimalt alkohol. Trener ikke, men går mye. Finnes det blodprøver jeg kan ta? Genetiske tester jeg kan få gjort? Andre ting jeg bør være obs på?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for viktig spørsmål!

Når det gjelder hjertesykdom, snakker vi om risikofaktorer for utvikle sykdom. For å vurdere om en gitt person (feks deg) har økt risiko for få hjertesykdom, vurderer vi hvor mange risikofaktorer den personen har. De viktigste risikofaktorene er:

Røyking, arv, diabetes, høyt kolesterol, høyt blodtrykk, og fedme. 

Når det gjelder arv/genetikk, er det ikke slik at det er ett spesielt gen som øker faren for hjertesykdom. Det er snarere et samspill mellom mange ulike gener. Det er per i dag ikke mulig å gjøre en gentest for å finne ut av om man er disponert for hjertekarsykdom. 

Det vi vet er at risiko for hjertekarsykdom øker dersom man har førstegradsslektninger (mor, far, eller søsken) som har fått hjertekarsykdom før 65 årsalder. 

Genene sine kan man uansett ikke gjøre noe med, og  da må man sette inn tiltakene der det hjelper. At du ikke røyker er veldig bra. Har du diabetes, er det viktig at den behandles godt. Har du ikke diabetes, er det viktig at du gjør det du kan for å forebygge diabetes. Her gjelder de samme gode reglene som sunt kosthold, og fysisk aktivitet, og unngå overvekt. Spesielt er det viktig å unngå å utvikle fett rundt buken. 

Du bør kontakte legen din for å måle kolesterol, og måle blodtrykket. Legen din kan også ta andre blodprøver som sier noe om risiko for å utvikle hjertesykdom. Du bør også diskutere med legen hvorvidt du bør ha forebyggende medisiner. 

Lykke til!

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar