Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 12. desember 2014. Referansenummer: 6145

Hjerte/kar

Kolesterolbehandling etter infarkt

Hei, har vært pasient ved Feiringklinikken. Kjempefint sted. Har hatt to hjertestans. I forbindelse med hjerteinfarkt stentet 2 ganger.

Jeg gjør alt hva jeg kan for å holde kolesterol nede. Tåler dessverre ikke statiner, får forferdelige smerter i muskler og ledd. Målte nå ApoB/ApoA1- ratio = 0,6. HDL-kolesterol = 1,0, p-kolesterol = 4,8, p-LDL-kolesterol = 2,5. Triglyserid 4,56, ApoA-1 1,5, ApoB 0,9. Er dette greie verdier? Fastlegen sier det er bra, men jeg er ikke helt sikkert etter den kunnskapen jeg har dannet meg fra Feiring. På forhånd takk.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. januar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Vi vet at høyt kolesterol er en såkalt risikofaktor for hjertesykdom. Men når det gjelder behandling etter at man har gjennomgått hjerteinfarkt, vet vi at det er en fordel å bruke statin, nærmest uavhengig av kolesterolverdier. Dette fordi forskning har vist at statiner har positive effekter på syke kransårer, uavhengig av kolesterolnivåene. Hvorfor det er slik, vet vi ikke, men statiner forebygger i hvert fall videre utvikling av sykdommen. Derfor er det viktigere for deg å finne et statin du tåler, enn å nå bestemte mål for HDL, LDL, Triglycerider og Apo A/B (selv om vi ser litt mot disse verdiene også). 

Jeg vil anbefale deg at du utprøver forskjellige statiner, for å finne en type og en dose som funker for deg. 

Lykke til!

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

(Vi beklager sent svar, det skyldes en teknisk feil)

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar