Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 26. februar 2014. Referansenummer: 4468

Hjerte/kar

Arvelig risiko for hjertesykdom

Hei!
Er en mann på 37 år som ligger på sykehus etter hjerteinfarkt nr 2 på ett år. Har siden 18 årsalderen gått på kolesterolsenkende medisin. har siden mars 2013 i tillegg tatt albylE og plavix. Har tatt gentest, men ingen utslag på denne. Men lege sier der er klinisk funn som tilsier genfeil/problem? på fars side er der to brødre som døde av hjerteinfarkt ved 26 år og 30 år. En søster og 2 av 4 av hennes barn har fått påvist en mutasjon. vet ikke så mye om dette, men det innebærer at de går på kolesterolsenkende og blodfortynnende og at diett ikke har noen innvirkning på nivået.
Lege tilskriver vel det første hjerteinfarket til forhøyet lipoprotein(a) verdier. Men kunne ikke si med sikkerhet hvorfor det nå kom ett nytt aktakk. Om det var pga lipoprotein(a) eller problemer med den stenten de satte inn første gang. Dette var vist en ny type som skulle absorberest av kroppen innen ett år. har nå fått satt inn "vanlig" stent.
Føler at jeg ikke får grundig nok informasjon, og lurer på om dette er noe en kan teste videre på? og en test en bør ta av mine 5 barn? (er det arvelig?)tror også at det foreligger høyt kolesterol på min morsside, men er noe usikker. Hvor kan jeg henvisest til å få best mulig informasjon,oppfølging og hjelp? og kan den første testen ha gitt ett feil resultat/testen utført feil? (med tanke på min tante og kusiner og påvist mutasjon)

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. februar 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

1. Gentester er ikke 100% sikre og gir ikke nødvendigvis utslag. Det betyr at genprøver  kan være normal, men du kan likevel ha en genetisk forhøyet risiko for hjertesykdom. Ut i fra det du forteller om deg selv, og din slekt, er det opplagt at dere har en arvelig forhøyet risiko for hjertesykdom. Det er det viktigste. 

2. Det er feil å si at infarktet kan tilskrives lipoprotein(a). Lipoprotein(a) er kun en prøve som sier noe din arvelige risiko for sykdom. Stoffet er kun en markør, ikke i seg selv farlig. Grunnen til at du fikk både det første og det andre hjerteinfarktet er at du har en betydelig forhøyet risiko for hjerte- og karsykdom. 

3. I det videre forløpet er det viktig at man er aggressiv med behandlingen og prøver å redusere din risiko så mye som mulige, både med medisiner og med livsstil. For deg er det ekstra viktig at du følger den medisinske behandlingen nøye. 

4. Jeg synes det er grunn til å får undersøkt barna dine. Begynn hos fastlegen. Han/hun kan gjøre en del av utredningen, og skulle det være behov vil han/hun henvise til en genetiker på et sykehus. 

Lykke til!

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar