Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 7. februar 2014. Referansenummer: 4494

Lunge

Kolsforverring

Hei. Jeg er pårørende til foreldre med KOLS. Min mor har lagt på sykehus siden mandag m mistanke om blodpropp i lungene. I slutten av november brakk hun lårhalsbrudd. Har tatt sprøyte i magen frem til nyttår for å motvirke blodpropp. Leggene hennes ser ikke ut. Ligger akkurat nå på ROE På Haukeland. Behandlet for lungebetennelse i 11/2 uke. Intravenøst siden torsdag. Hoster seg nesten i hel. Får oksygen 1 liter hele tiden, flytende ventilen & attrovent hver fjerde time. Så langt er jeg langt fra imponert over behandlingen på Haukeland. Kanskje dere kan gi meg tips på hvordan hjelpe mamna? I går var lungekapasiteten målt til 53%. I natt satte en slimpropp seg fast. Har vært på overvåkning siden da. På forhånd tusen takk!

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 07. februar 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Kols er en lungesykdom som disponerer for infeksjoner i lungene. Ved infeksjoner her blir lungefunksjonen ofte vesentlig dårligere før infeksjonen går tilbake. Du beskriver et ikke uvanlig sykdomsbilde for kolspasienter ved lungeinfeksjoner, blant annet at det må gis hyppige inhalsjoner med medisiner og dessuten tilskudd av surstoff gjennom døgnet. Haukeland sykehus er kjent for å ha dyktige lungespesialister, og jeg regner med at disse blir forespurt i mange av disse tilfellene. Ved akutte forverrelser er personalet og legene svært vant til dette ved kols. Men fremgangen er dessverre ofte langsomt, og lungene har i disse situasjoner ikke den ønskede reservekapasitet som hos lungefriske.

Jeg håper det går bedre med din mor etterhvert!

 

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar