Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 10. februar 2014. Referansenummer: 4490

Hjerte/kar, Fysisk aktivitet

Ventrikkelflimmer - hjertestans

Var på løpetur ca 2 timer og hadde et raskt drag på slutten og like etterpå fikk jeg ventrikkelflimmer. Har tidvis hatt høye hemoglobinnivåer >17. Hadde en liten innsnevring på en åre, men legene mente den ikke var stor nok til å være årsaken til hjertestansen. Mitt spm er: Kan høyt hemoglobinnivå kombinert med for lite inntatt væske være årsaken til ventrikkelflimmeret? I.e. for "lavt" trykk på sugesiden av hjertet. Hadde ved en tidligere treningstur en angina pektoris smerte som oppstod etter 1,5 timer sykling (mest motbakke)

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. februar 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ventrikkelflimmer er en svært alvorlig tilstand, som må utredes/behandles/forebygges. Hvis legene mente at den lille forsnevringen ikke kunne være årsaken, hadde de da noen annen forklaring på hvorfor du fikk stans? Det bør de ha.

Jeg skjønner hva du med mener med lavt trykk. Rent hypotetisk kan man jo tenke seg at en som har veldig høy hemoglobinnivå og er dehydrert, vil ha litt "tykt blod" som kan ha vanskelig for å passere en evt liten tranghet i en åre, spesielt under en svært kraftig fysisk anstrengelse. Men dette blir en høyst teoretisk spekulasjon, og jeg kan ikke finne dette beskrevet i litteraturen. Nivåene dine på hemoglobin er ikke spesielt høye heller.

Jeg synes det viktigste er at man finner årsaken til hjertestansen din, og at du får behandling slik at du ikke får flere slike hendelser.

Med vennlig hilsen

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar