Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 11. februar 2014. Referansenummer: 4486

Hjerte/kar, Fysisk aktivitet

Pulmonal arteriell hypertensjon og trening

Jeg har PAH m/hjertesvikt og syns ikke jeg får noe ordentlig svar på hvor mye og hva slags trening jeg kan gjøre. Dette blir en prøve og feilemetode for meg. Det jeg lurer på om det kan skade hjertet hvis jeg trener for hardt og pusher meg for mye. Trener yoga, qi-gong og går tur i skog og mark.Hva med kosthold, kan spinat øke trykket til lungene?

Les svaret

Vår ekspert, Margrethe Sellæg, fysioterapeut svarer

Besvart 11. februar 2014
Margrethe Sellæg, fysioterapeut

Hei, og takk for gode spørsmål.

Så flott at du er - og ønsker å være fysisk aktiv! PAH (pulmonal arteriell hypertensjon)- pasienter ble tidligere frarådet å drive fysisk aktivitet, nettopp med tanke på at det kunne etablere eller forverre hjertesvikt. Heldigvis er det de senere år blitt publisert forskningsresultater som tyder på at trening kan være verdifullt for din pasientgruppe, både når det gjelder livskvalitet, gangdistanse og overlevelse. Dette baserer seg på forskning som er gjort over en tiårsperiode ved Thoraxklinikken i Heidelberg, Tyskland.

Det ser ut som du allerede har funnet fram til fine aktiviteter som gir en god balanse mellom aktivitet og hvile. Skulle du ønske å prøve deg på mer krevende trening, vil jeg anbefale deg å kontakte kvalifisert helsepersonell for tettere oppfølging. Ved Feiringklinikken har de tidligere gjennomført egne gruppeopphold for PAH-pasienter. Les mer om det her. Du kan kontakte rehabiliteringsavdelingen ved Feiringklinikken ved mer spørsmål omkring trening og evt oppfølging.

Det kan også være nyttig å utveksle erfaringer med andre som er i samme situasjon som deg. Det kan du enten gjøre ved å kontakte Pulmonal Hypertension Association (PHA) Norge eller interessegruppen for PAH i LHL

Jeg har aldri hørt eller lest om at spinat kan øke trykket i lungearteriene. Spinat er tvert imot med sitt høye næringsinnhold definitivt ja-mat, og bør inntas med både god appetitt og samvittighet!

Håper du har fått svar på noe av det du lurer på. Lykke til videre med treningen!

Vennlig hilsen Margrethe

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar