Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 25. februar 2014. Referansenummer: 4469

Lunge

Oljedamp på arbeidsplassen

Hei! Hvordan vil dere si at oljedamp fra type oljer som Brayco og Oceanic wh443 påvirker respirasjonsystemet vårt? Jeg jobber i et verksted hvor disse oljene brukes en god del. Det står en del oljefat(åpne) med denne type olje i som damper. Man kan kjenne hydralikkolje dampen i lokalet når man kommer om dagene. Enkelte har reagert med neseblod og utslett, men det er når det er skikkelig ille, og de er ganske så ømfintlige for sånt. Lokalet holder ca 20 grader jevnt over. Hva gjør denne dampen med helsa vår?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 25. februar 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det skal finnes tilgjengelige dataark for alle kjemikalier som brukes på en arbeidsplass. Det er et krav fra Arbeidstilsynet og finnes sikkert der du jobber. Her står det angitt sammensetningen og mulige farer ved bruk. I det som jeg har kommet over av dataark (via Google)for de aktuelle oljer du nevner, er det nevnt at de blant annet kan virke irriterende på hud og slimhinne, og det kan jo passe med de plagene du forteller om blant arbeidskolleger. Skadeeffekter av oljedampen er for øvrig avhengig av konsentrasjon i luften og derved også av hvor god ventilasjonen er i lokalet. Bedriftshelsetjenesten skal være orientert om slike forhold. Det beste vil nok være å gå veien om verneombudet eller tillitsvalgte for å få belyst saken nærmere.

Håper svaret kan være til litt hjelp!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar