Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 15. januar 2014. Referansenummer: 4525

Kosthold

Info om høyt blodtrykk

Hei!

Jeg studerer master i folkehelsevitenskap.

Hva sier forskning og tall ift alder og utvikling av hypertensjon?

Kan man se en tendens til at hypertensjon diagnostiseres hos stadig yngre mennesker?

Har dere forslag til noen interessante forkningsartikler på dette området?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 15. januar 2014
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei.

For å finne ut av det du lurer på, anbefaler jeg deg å søke i databaser for medisinske tidsskrifter, hvor du sannsynligvis vil finne veldig mye informasjon. Det beste tipset er pubmed.gov, som inneholder oversikter over millioner av artikler. Søkeordene kan f.eks. være hypertension AND prevalence eller hypertension AND epidemiology. Du kan også ta en titt på det norske Helsebiblioteket.no, og søke på f.eks. hypertension der.

Den engelske side Up To Date har oppsummert forskning på høyt blodtrykk (hypertensjon) hos voksne bl.a. her

Det er estimert at omtrent 1 milliard mennesker på jorden har høyt blodtrykk. Men det er vanskelig å vite eksakt hvor mange som har høyt blodtrykk, ettersom veldig mange med høyt blodtrykk ikke vet at de har det. En studie i Journal of the American Medical Association fant at 90 % av alle friske 55-åringer hadde risiko for å utvikle blodtrykk i løpet av resten av livet.

Når det gjelder forekomst av høyt blodtrykk i Norge, er Tidsskrift for Den norske legeforening et godt sted å starte. De har f.eks. en artikkel om bruk av blodtrykssenkende medikamenter fra 2012, som kan være relevant: Forskrivning av antihypertensive legemidler 1975 – 2010. Den viser at andelen i befolkningen som bruker slike medisiner øker kraftig med økende alder frem til ca. 80 års alder. Folkehelseinstituttet har også fakta om utbredelse på sine nettsider

 Lykke til!

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar