Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 3. januar 2014. Referansenummer: 4547

Hjerte/kar

Klaffefeil

Jeg er en kvinne på 43 år som fikk påvist hjerteklaff feil for ca. 1 1/2 år siden. (Mangler en klaff og har samtidig forkalkning i den ene klaffen)
Iløpet av denne tiden har jeg vært gjennom hjerteutredning, da de var usikre på om jeg burde operere inn en kunstig hjerteklaff i nærmeste framtid eller ikke.
Forskjellige leger har sagt at operasjon kan skje om alt fra 8 måneder til 10-15 år, kan det være mulig at leger kan sprike så mye i tidsperspektivet på operasjon?
En annen ting; jeg fikk resept på Lipitor etter hjerteutredningen fordi legen jeg hadde da mente at forkalkningen kunne bremses og dermed kunne operasjon utsettes.
Da jeg var på ultralyd idag (hos enda en ny lege...) mente han at Lipitor var unødvendig og ikke ville hjelpe til å utsette operasjonen.
Jeg har fått så mange motstridende meninger/synsinger at jeg nå henvender meg til deg, da jeg vurderer å slutte på Lipitol pga. alle bivirknigene jeg leser om i vedlegget.
Hva mener du jeg bør gjøre, og kan jeg risikere å falle om død hvis årene snevres mer sammen? Eller vil jeg få "advarsler" først som besvimelser e.l?
Jeg tenker på dette hver dag, og er redd for at dette skal gå for langt før jeg blir operert, samtidig som jeg ikke ønsker å bli operert enda siden jeg er såpass ung.
Jeg kan opplyse at jeg gikk gravid med tvillinger for 4 år siden og var unormalt tungpustet og svimmel i svangerskapet, kan dette ha pushet på slik at hjertet ble mer belastet tror du?
Hva med trening og ellers livsførsel, kan jeg leve som normalt eller er det ting jeg bør tenke ekstra nøye på?
Legene sa jeg burde ikke trene men mosjonere, ellers leve livet som normalt, men ønsker ditt synspunkt.
Ellers; jeg har endel hjertebank og trykk/verk i brystet på venstre side, kan dette være symptomer på hjertefeilen jeg har? Er det isåfall normalt eller tegn på slitasje?
Takk for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. januar 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg har stor forståelse for at du blir forvirret når du får så ulike svar. Selv om det i noen tilfeller kan være bra med en "second opinion" er det også ofte lurt å forhold seg til en fast behandler. Jeg synes det er rart at du har fått to så ulike tidperspektiver som 8 måneder og 10-15 år.

Informasjonen du gir er dessverre litt for upresis til at jeg skal kunne gi noen sikre svar. Du snakker både som klaffefeil og forsnevring av blodårer.

Hvis jeg var i din situasjon, ville jeg bedt det sykehuset/den avdelingen som utredet deg om å gi deg en klar uttalelse (gjerne skriftlig) på nøyaktig hva de mener feiler deg, hva den anbefaler skal gjøres, og når. Deretter ville jeg forholdt meg til denne informasjonen.

Jeg håper dette ordner seg for deg.

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid

Lege.

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar