Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 12. januar 2014. Referansenummer: 4536

Lunge

Lungefibrose og plagsom hoste

Har fått diagnosen lungefibrose,
Er sterkt plaget høst/vinter.
Går på 10 mg prednsolon hver dag,har en slitsom hoste ved anstrengelse, spesielt i vinterhalvåret.
er dette noe man bare må leve med? Finns andre medisiner, har prøvd forskjellige typer spray, de har desverre ingen virkning.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. januar 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

De plagene du nevner er ikke uvanlig ved lungefibrose. Det at plagene utløses spesielt i den kalde årstiden er trolig fordi slimhinnene i bronkiene reagerer på nedkjøling. Dette forsterkes ved anstrengelser fordi man puster mer og dypere. Prednisolon er den vanligste behandlingen ved tilstanden, og man prøver å holde doseringen lavest mulig for å unngå utilsiktede effekter og bivirkninger. Annen behandling kan eventuelt forsøkes ved spesielle typer av lungefibrose, men da må tilstanden utredes spesielt i forkant.

Når det gjelder behandling av symptomene som du angir er det bare for å dempe plagene, gog det har ikke effekt på sykdomsforløpet for øvrig.Trolig har du allerede forsøkt inhalasjonsbehandling med Ventoline eller Bricanyl, alternativt Serevent eller Oxis med eller uten kombinasjon med steroider som f.eks. i Seretide eller Symbicort. Hvis dette er forsøkt uten effekt er det alltid lurt å ha prøvet Atrovent eller Spiriva eller tilsvarende muskarinantagonister. Hvis du har forsøkt dette, er det trolig ikke så mye annet å finne på, bortsett fra eventuell bruk av hostestillende i perioder med mye plager. Bruk av varmemaske utendørs er også lurt å ha forsøkt.

Håper svaret kan være til nytte for deg!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar