Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 18. januar 2014. Referansenummer: 4520

Hjerte/kar

Smerter etter stenting

Min mann har satt inn 4 stent og hadde et lite hjerteinfarkt sommeren 2013. Han trener og spiser sunt, er ikke-røker. Han kjenner fremdeles litt smerte/sting i brystet. Er det normalt? Har vært hos fastlegen som sier at alt er greit. Skal vi slå oss til ro med det?
Hilsen urolig kone!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 18. januar 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Når en person fortsatt har smerter etter å ha gjennomgått stenting, er det viktig å finne ut av hva de smertene skyldes. Det viktigste er jo å avklare om det fortsatt er trange årer som gir plager, eller ikke. For å bestemme dette må man først spørre pasienten om type smerter. Likner de på de han hadde ved infarktet? Er karakteren på smertene typisk for trange eller tette årer? Kommer de ved anstrengelser? Dette er ting som fastlegen må vurdere. Ofte vil man kun på bakgrunn av svarene kunne si med rimelig stor sikkerhet om smertene skyledes trange årer eller ikke. 

Videre må man vurdere prosedyren som er gjort. Her må fastlegen studere rapporten fra sykehuset. Ble alle trange partier stentet opp? Var det noen gjenværende trange partier som ikke ble tatt? Og kan det være mulig at det er disse trange partiene som er årsaken til smertene? 

Dersom det fortsatt er usikkerhet til tross for alle disse kontrollspørsmålene kan fastlegen henvise mannen din til hjertespesialist som kan belaste hjertet hans og se hvordan han reagerer. 

For meg som verken kjenner mannen din, eller har detaljene rundt stentbehandlingen som ble utført, er det vanskelig å si noe sikkert om hva smertene skyldes. Men det er ikke uvanlig å kjenne sting i brystet etter stenting. Kalles "stentsmerter" og mannge kjenner disse. Slike smerter er ikke farlige. Men hvis du eller mannen din er usikre, er det bedre med en ekstra tur til fastlegen for å diskutere dette nærmere. Lykke til!

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Lege.

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar