Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 14. januar 2014. Referansenummer: 4529

Hjerte/kar, Kosthold

Ulike typer kolesterol

Hei.
Ang. kolesterolet LDL og HDL. Ved økt HDL vil senke LDL vist jeg skjønner riktig. For å få i gang denne prosessen er det viktig med riktig kosthold og mosjon, men da mosjon er vanskelig å få til lurer jeg på om det kunne være til hjelp med Omega-3, tran eller lignende for å få ned LDL. Eller har dere andre råd?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. januar 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Kolesterol er en type fettstoff som er viktig for kroppens celler. Har man for mye kolesterol, kalles det hyperlipidemi. Hyperlipidemi er en risikofaktor for å utvikle hjertesykdom. Det er imidlertid viktig å understreke at man ikke kun kan se mot kolesterolet. Man må alltid gjøre en helthetlig vurdering, og se på kolesterolnivået i sammenheng med andre risikofaktorer som arv, høyt blodtrykk, diabetes, røyking og overvekt. Det er ikke sikkert at en person med litt høyt kolesterol, men som ellers ikke har noen risikofaktorer, skal behandles med kolesterolsenkende midler. 

Kolesterolnivået påvirkes av arv, alder, kjønn, kosthold og medisiner. LDL-kolesterolet kalles gjerne det farlige kolesterolet, mens HDL kalles det gode. Høye LDL-verdier øker risikoen for hjertesykdom, mens høye HDL-nivåer har en beskyttende effekt. En tredje type fettstoff i blodet kalles triglycerider. Høye nivåer av triglycerider øker også risikoen for hjertesykdom. Det ideelle er derfor lave triglycerid- og LDL-verdier, og høye HDL-verdier. 

LDL kan senkes med endringer i kostholdet. Du bør redusere innholdet av mettet fett og kolesterol i kostholdet, og øke inntaket av fiberrike grønnsaker. Mosjon vi også kunne senke LDL-kolesterolet og øke HDL-kolesterolet. Omega-3 vil primært virke ved å senke triglyceridnivåene, noe som også er gunstig. Det er derfor viktig å spise fet fisk. Kommer du ikke i mål med disse tiltakene, kan legen foreslå medisinsk behandling. 

Det er bred enighet om at den såkalte middelhavsdietten er gunstig med tanke på hjertehelse. Jeg anbefaler deg å lese mer om den her.

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Lege

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar