Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 14. januar 2014. Referansenummer: 4530

Lunge

Hyperinflaterte lunger

Hei.Jeg har en gutt på 18 år som har fått diagnosen ME mars i fjor.Har vært to ganger til røntgen aug 13 og jan 14 begge gangene var svaret hyperinflaterte lunger.Jeg lurer på om dette er farlig.Har blitt testet for astma og det sier de at det ikke er har fin spirometri målinger og body box.Tatt svettetest to ganger og dna test for cystisk fibrose negativt svar heldigvis.Tatt blodprøver for å sjekke lunge sarkoidose og alfa 1 det har han heller ikke.Hva kan det være?Kan det være et symptom på ME?Jeg vet at symptom på ME er andpusten og lufthunger.Er lufthunger det samme som hyperflaterte lunger.Dette er vanskelig.Han skal nå prøve å gå på en antibiotika kur over 6 uker for å se om det kan hjelpe.Er det vanlig at lungene er hyperinflaterte?Tok røntgen bilde mars 11.Da var alt normalt.Han har problemer med slim og hoste daglig.Kan alt dette ha noe med ME å gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 14. januar 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Hyperinflaterte lunger betyr egentlig at lungene er store eller "oppblåste". Et røntgenbilde kan gi en indikasjon på dette, men det er andre mer inngående tester som vil kunne gi svaret på det. Måling av lungevolumene i body-box vil kunne avsløre om totalvolumet og restvolumet som er igjen etter maksimal utpust er unormale. Sammen med en normal spirometri sier dette mer enn et røntgenbilde. En CT-undersøkelse kan eventuelt gi ytterligere forklaringer på årsaken til dette. Imidlertid er det viktigste å sammenholde tidligere røntgenbilder med de siste for å sjekke om det er skjedd forandringer. Hyperinflaterte lunger, hoste og slim har ikke noe å gjøre med ME. Hoste og slim daglig kan være et viktig symptom å følge opp, gjerne av lungespesialist, som også kan sjekke om han er mer tungpustet enn vanlig ved anstrengelser. 

Jeg håper svaret gir mening for deg.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem 

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar