Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 20. januar 2014. Referansenummer: 4516

Hjerte/kar

Hjertesvikt med normal EF

Hei.
Jeg er ei dame på 36 år som fikk hjertesvikt i forbindelse med fødsel av min datter for 6 år siden. Jeg var før dette aktiv og sto på i forhold til jobb. I etterkant av hjertesvikten er jeg ikke lengre i nærheten av å være den jeg var før jeg ble syk. Selv om EF nå er på +-50. Dagens måling var på 49 %. Jeg sliter i forhold til å stå i 100 % jobb, men får høre at det ikke er noen grunn til det med det funksjonsnivå hjertet nå har. Har dere noen erfaring med pasienter som sliter med fungeringsnivå selv etter å ha kommet opp i 50 % pumpefunksjon igjen? Situasjonen er veldig frustrerende da jeg kjenner min egen kropp og dette påvirker vår families hverdag i ganske stor grad.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 20. januar 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for godt spørsmål

EF = ejeksjonsfraksjon, et mål på hjertets pumpeevne/funksjon.

Det er nå velkjent at mange pasienter kan ha symptomer på hjertesvikt (utmattelse, tungpustenhet), selv om de har normal EF. I litteraturen kalles denne tilstanden "heart failure with normal ejection fraction" (HFNEF). 

Forekomsten av denne typen hjertesvikt er økende, og enkelte mener at så mange som 30-50% av alle pasienter med hjertesvikt har normal EF. 

Det er derfor ikke unormalt at du opplever symptomer, og jeg kan absolutt forstå at du opplever det som frustrerende at du ikke møter forståelse for din situasjon.

HFNEF er et omfattende tema, og det pågår svært mye forskning på dette feltet. Jeg kan dessverre ikke gå inn på detaljene. Hvis du er flink i engelsk, finnes det endel informative artikler om dette på nettet. Norske kardiologer kjenner godt til denne tilstanden og jeg foreslår at du nevner det for din lege/kardiolog.

Lykke til!

Wasim Zahid

Lege. 

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar