Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 19. januar 2014. Referansenummer: 4519

Hjerte/kar

Vinter, kulde og hjertesykdom

Er hjerteoperert og har i tillegg icd. Blir vel også beh for svikt. Mitt spørsmål er om jeg må være forsiktig med kulde. Her er det minus 15. Ola

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. januar 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Pasienter med alvorlig hjertesykdom bør nok være litt forsiktige når temperaturer enten er svært lave eller svært høye. Det betyr ikke at man ikke kan bevege seg utendørs i det hele tatt, men man bør ta noen forholdsregler. 

Man bør unngå plutselige og tunge anstrengelser som å måke snø. Selv det å gå raskt gjennom våt og tung snø kan for enkelte gi en for stor anstrengelse på hjertet. 

Nedkjøling av kroppen kan være farlig for hjertepasienter, og pasienter med alvorlig hjertesvikt er også mer utsatt for nedkjøling. Det gjelder derfor å kle seg godt når du er ute. 

Enkelte pasienter med kransåresykdom kan oppleve mer angina (brystsmerter) når de er ute i kulde. Noen studier viser også at en hard vinter kan øke risikoen for hjerteinfarkt.

Du bør også unngå å drikke alkohol før du går ut i kulden. Selv om alkohol gir en varmefølelse til å begynne med, vil du lettere kunne bli nedkjølt fordi årene i huden utvider seg. 

For å oppsummere: Pasienter med alvorlig hjertesykdom kan bevege seg ute når det er kaldt, men bør ta noen forholdsregler. Kle seg godt, og unngå kraftige anstrengelser.

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid

Lege.

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar