Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 5. juni 2014. Referansenummer: 4744

Hjerte/kar

Plagsom hjerteflimmer

Hei! Jeg fikk pacemaker for snart 3 år siden og har nå fått konstatert hjerteflimmer. Har vært flere ganger inn og justert på pacemakeren men føler meg ikke noe bedre. Problemet nå er at jeg har ofte og kraftig hjerteflimmer som kan vare opptil mange timer. Når flimmeret pågår er jeg svimmel, tungpustet, sliten, vondt i hodet. Det prikker i venstre erm og fot konstant. Det hele oppleves ubehagelig og skremmende. Jeg er en kvinne på 52 år, slank, aktiv og lever sundt. Slik situasjonen er nå klarer jeg knapt å jobbe 50%. Jeg mottar ingen behandling for hjerteflimmer, og lurer på hvilken konsekvens dette vil ha på hjertet og kroppen på lengre sikt?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. juni 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det høres ut som om du er betydelig plaget av flimmeren din. Jeg vet ikke om du har anfallsvis flimmer eller permanent flimmer (behandlingen er litt ulik for de to), men ut i fra beskrivelsen virker det som om du har den anfallsvise varianten (flimmer innimellom, men som regel sinusrytme). I så fall vil behandlingen bestå av å holde deg mest mulig fri for flimmer (sjeldnere anfall) og sørge for at hjertet ikke går for fort om du først skulle få anfall (frekvenskontroll). Dette kan gjøres med medikamenter, men noen pasienter opplever at resultatet ikke er tilfredsstillende. Da kan såkalt ablasjon være et godt alternativ. Dette er en behandling hvor spesialistene går inn i hjertet og "svir av" områder som gir flimmer. I beste fall kan dette gi en permanent løsning på plagene. Jeg synes du skal snakke med kardiologen din for mulighetene av en slik behandling. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar