Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 4. juni 2014. Referansenummer: 4736

Hjerte/kar

Trening med anginasmerter

Jeg er 60 år og har tidligere hatt hjerteinfarkt (5 mnd siden). Jeg trener meg gradvis oppover (ligger nå på 2 styrkeøkter og 2 kondisjonsøkter på sykkel med lett/moderat internsitet), og skal nå starte med intervalltrening på sykkel. Hvis jeg får anginasmerter under trening rundt 75% av Vo2-maks, kan jeg da trene videre hvis smertene avtar etter noen minutter (med/uten nitroglycerin)? Eller må jeg avslutte økten? Er det noe annet jeg bør spesielt ta hensyn til under/ved treningen? Mvh gamling som skal snu om på livet.

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 10. juni 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmål!

Kjempeflott at du er i gang med trening etter hjerteinfarktet! Alder er ingen hindring for trening eller en snuoperasjon i livet.

Når det gjelder trening med anginasmerter så kommer det an på om du har en avklart hjertesituasjon med kjent årsak til anginasmertene eller om du har nyoppståtte smerter. Ved for eksempel stabil angina pectoris der videre behandling er medikamenter og livsstilstiltak, kan man trene til anginaterskel. Det vil si trene til man får angina-ubehag, så roe ned/stoppe opp til ubehaget går over, og så fortsette til nytt ubehag oppstår, roe ned igjen osv. gjennom treningsøkten. Det er veldig viktig med lang og rolig oppvarming for å forberede hjertet på høyere intensitet. Dersom ubehaget ikke går raskt over eller man føler seg spesielt sliten bør man avslutte økten. Man kan også da ta nitroglyserin. Jeg vil anbefale å avvente å ta nitroglyserin under trening dersom anginasmertene går over etter få minutter i hvile eller ved å roe ned intensiteten. Dette er en generell treningsanbefaling ved stabil angina pectoris og avklart hjertesituasjon, og behøver ikke gjelde for deg. Jeg kjenner ikke din hjertetilstand tilstrekkelig til å kunne si at du bør trene slik, men spesialisten/legen som har behandlet deg på sykehuset kan gi deg svaret på det.

Og dersom du har nyoppståtte anginasmerter som ikke er utredet vil jeg anbefale å ta det opp med fastlegen din som kan henvise deg videre til vurdering hos spesialist om nødvendig. Lykke til videre!

Vennlig hilsen Ellen H. Julsrud

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar