Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 9. juni 2014. Referansenummer: 4762

Hjerte/kar

Trening ved ARVC

Hei, jeg trenger råd om kondisjonstrening og Arvd. Jeg får beskjed fra legen om maks 150 i puls, men jeg føler ikke det er veldig gjennomtenkt. Jeg savner en tettere oppfølging i forhold til sjukdommen og trening. Finnes det noen spesialist i Arvd som kan følge meg opp ? Når det gjeld Ablasjon leser jeg at det bør foregå på High volum senter med utvendig Ablasjon. Også når det gjeld doseringer av Sotalol føler jeg at jeg selv styrer dette mer enn kardiologen. Skal jeg ha annsvaret bør jeg og få tilgang til icd loggen gjennom helsenorge.no

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. juni 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Arhythmogenic right ventricular cardiomyopathy (ARVC) ) er en sjelden sykdom, og kompetansen er derfor samlet på "få hender". Tilstanden varierer betydelig fra pasient til pasient, og også hos samme pasient. Behandlingen må derfor individualiseres og pasienten må følges opp tett. 

Jeg vet ikke hvor i landet du befinner deg, men på Rikshospitalet har flere av kardiologene spesiell kompetanse i ARVC. Hvis du allerede ikke har vært der, kan du be legen din henvise deg dit for en second opinion. 

Det er positivt at du ønsker å ta mer ansvar for sykdommen, men jeg vil nok ikke anbefale at ansvaret legges såpass mye over på pasienten at han selv må lese og tolke ICD-loggen også. Da er det bedre at du diskuterer loggen med kardiologen din og at dere i fellesskap styrer behandlingen.

Lykke til!

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar