Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 2. juni 2014. Referansenummer: 4675

Lunge

Ustabil astma.

Hei. Jeg har fått diagnosen Brittle astma type 2. Før ble betegnelsen vanskelig, alvorlig, ustabil astma brukt. Er det samme diagnose?
Opplever svingning i oksygenmetning, skyldes det astma eller søvnapne? Jeg bruker BiPap for søvnapne.
Hva er lav metning, har vanligvis 96-97, når bør jeg søke hjelp ?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. juni 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Brittle asthma type 2 er en astmatype som kjennetegnes av akutte kraftige astmaanfall. Det er nok det samme som "vanskelig, alvorlig og ustabil astma". Men man skiller mellom to typer, hvorav type 1 er en mer vedvarende form med store svingninger i sykdomsaktivteten over lengre tid.

Lav metning av surstoff i blodet kan forekomme ved alvorlig astma, men er knyttet til de dårlige periodene. Ved lettere anfall og i rolige faser er denne sjelden påvirket, og vil da normalt ligge på 96-98%. Ved søvnapne kan metningen ofte gå ganske lavt i perioder man holder pusten lenge.

Det er vanskelig å gi noe eksakt råd om når du bør søke hjelp av lege. En astmakyndig lege som kjenner deg godt vil være den beste rådgiver her. Det er imidlertid ikke uvanlig at astmatikere som er vant til å ha dårlig pust, venter for lenge. En lav oksygenmetning er et alvorlig tegn ved astmaanfall og er ihvertfall en indikasjon for å ta kontakt med lege. I noen tilfeller vil personer med alvorlige astmaanfall være godt kjent med sykehuset, og har eventuelt avtale om å komme direkte til akuttmottaket ved anfall.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar