Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 6. juni 2014. Referansenummer: 4745

Lunge

Behandling av idiopatisk lungefibrose

Hvordan blir jeg kvitt idiopatisk lungefibrose? Jeg har fått vite jeg har bare 6 måneder igjen å leve! Hvor mange muligheter er det å velge mellom. ( Velger å håpe det er muligheter for meg). Hilsen håpefull

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. november 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei og takk for spørsmålet!

Idiopatisk lungefibrose har et ganske forskjellig forløp hos forskjellige mennesker. Det vil si at sykdomsaktiviteten kan variere mye, også hos den enkelte. Prognosen med hensyn til levetid er derfor vanskelig å fastsette. Man blir dessverre ikke kvitt denne tilstanden, men i noen tilfeller kan utviklingen bremses av medisiner. Dette er medisiner som bare igangsettes av spesialister med kompetanse på området. I praksis ved en lungeavdeling som har mulighet for å definere diagnosen så nøyaktig som mulig. Hvis behandling med medisiner ikke virker, er nok den eneste måten å søke om lungetransplantasjon hvis lungefunksjonen er blitt svært dårlig.

 

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar