Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 9. juni 2014. Referansenummer: 4761

Hjerte/kar

Vondt i brystet - utredning

Hei, jeg har ofte vondt i venstre side av brystet. Har tatt sykkel ekg, Ekg over lengre tid, ultralyd av hjerte. Men ikke funnet noe feil.. Er redd at de har oversett noe, da jeg fort får hjertebank når jeg løper

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. juni 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Årsakene til brystsmerter kan være mange, både alvorlige og mer banale. Derfor er det viktig å utrede symptomene. Hvor langt man skal gå i utredningen vil avhenge av hvor sterk mistanke man har om at det ligger en alvorlig årsak bak. Hvis mistanken er svært lav, kan det være nok med bare samtale, EKG og blodprøver. Vil man gå lenger kan man legge til arbeids-EKG, og eventuelt også ultralyd av hjertet (ekkokardiografi). For de aller fleste pasientene vil disse undersøkelsene være nok for å avklare årsaken. 

Er man ikke sikker etter disse undersøkelsene, og mistanken om underliggende sykdom fortsatt er sterk, kan man gå videre med nye tester. Hvilke tester man velger avhenger av hvilken årsak man vil undersøke. Kransåresykdom er en vanlig årsak til brystsmerter. For å utrede dette videre kan man få utført en myocardscintigrafi. Neste trinn kan være en CT angiografi av kransårene. Gullstandarden (det som er nærmest fasit) er "koronarangiografi med kontrast". Dette er en undersøkelse med en viss risiko og skal kun utføres på sterk indikasjon. Dvs, at mistanken må våre betydelig. 

Andre årsaker til brystsmerter krever andre spesialundersøkelser. Dette bør du diskutere i detalj med legen din. 

Lykke til.

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar