Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 8. mai 2014. Referansenummer: 4370

Lunge

Gradering av kols

Hei
Lurte på gradering av Kols,da det er blitt sagt at jeg har grad 2.

mvh Jan Roger

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 08. mai 2014
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen din.

Kols blir delt inn i fire stadier :

Stadium I: Mild kols- mild begrensing i luftveiene. Vanligvis , men ikke alltid kronisk hoste og økt slimproduksjon. På dette stadiet er man oftest ikke klar over at det er noe galt med lungene.

Stadium II: Moderat kols- forverring av forsnevringen i luftveiene. Økt tungpustethet og forverring av almenntilstanden med økende hoste som påvirker livskvaliteten. Man merker nå tydelig at det er noe feil med pusten.

Stadium III: Alvorlig kols- ytterligere forsnevring av luftveiene. Økt tungpustethet, gjentatte perioder med forverrelser( eksaserbasjoner) som ytterligere påvirker livskvaliteten. Mange faller ut av yrkeslivet.

Stadium IV: Svært alvorlig kols- alvorlig luftstrømsbegrensing. Oksygenbehandling er ofte nødvendig.

Du kan lese mer om kols på våre nettsider. Selv om man aldri blir helt frisk  av sykdommen, er det mye du kan gjøre for å bremse utviklingen .

Med vennlig hilsen

Inger

 

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar