Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 24. mai 2014. Referansenummer: 4627

Hvorfor bare én enhet alkohol per dag?

Hvorfor skal jeg bare kunne drikke en enhet alkohol om dagen?
Hva blir konsekvensene om jeg drikker litt mer?
På forhånd takk.

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 24. mai 2014
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei, det er et godt spørsmål!

Én enhet tilsvarer 10-12 gram alkohol, noe man finner i f.eks. en flaske øl (0,33 l), et lite glass vin (120 ml) eller et lite glass brennevin/sprit (40 ml). 

Rådet om at kvinner ikke bør drikke mer enn én enhet alkohol per dag (to enheter for menn) er basert på en veiing av både fordeler og ulemper ved alkohol. 

Alkohol er et stoff som påvirker alle kroppens organer, og har både umiddelbare og kroniske effekter. For folkehelsen bidrar alkohol derfor betydelig til sykdom og tidlig død. De negative effektene kommer selvsagt an på den totale mengden man drikker, men også på drikkemønsteret. 

Med tanke på hjertesykdom har det vært vist i mange studier en potensielt gunstig effekt av alkohol i moderate mengder (spesielt for menn). Men det er nok en dårlig idé å prøve å drikke seg fra hjerteinfarkt ettersom et høyt inntak kan gi andre negative konsekvenser i stedet. 

Ernæringsmessig sett er det en bekymring om at å drikke mye alkohol kan gi risiko for feilernæring, ettersom alkoholholdige drikkevarer (som inneholder svært lite av nødvendige næringsstoffer) kan fortrenge andre mat- og drikkevarer i kostholdet. Et høyt alkoholinntak kan også føre til svekket opptak av næringsstoffer fra maten.

Andre kjente negative effekter ved store mengder alkohol er blant annet økt risiko for hjerteflimmer, hjerneslag, leversykdom, benskjørhet, bukspyttkjertelbetennelse, brystkreft, mage- og tarmkreft, urinsyregikt, ulykker og vold. 

Et stabilt inntak av opptil 10 gram alkohol per dag (tilsvarer nesten én enhet) for kvinner og 20 gram per dag for menn er ikke vist å være skadelig med tanke på hjertehelsen, i alle fall ikke blant godt voksne som ikke drikker store mengder på én gang. Men fra rundt 25 gram alkohol og oppover er det muligens økt risiko for høyt blodtrykk og hjerteflimmer. Du kan lese mer om dette på våre nettsider: Mye alkohol øker risiko for hjerte- og karsykdom

I en stor undersøkelse fra 2006 av over 1 million kvinner og menn, så man at kvinner som drakk 1-2 enheter alkohol per dag hadde lavere dødelighet, men høyere inntak var knyttet til økt dødelighet. (Studien kan leses her.)

Men det er viktig å huske at slik forskning har svakheter, så for å være "føre var", anbefales det altså opptil én enhet for kvinner.

Hva som blir konsekvensene for deg som individ hvis du drikker mer er veldig vanskelig å si da det kommer an på din generelle helsetilstand. Nedbrytningen av alkohol i kroppen varierer fra person til person, men den blir saktere med alderen og hvis man tar visse medisiner, slik at det skal mindre alkohol til for å gi høy promille og skader. 

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar