Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 1. mai 2014. Referansenummer: 4376

Hjerte/kar

Bivirkninger av kolesterolsenkende medisiner

Hei,

Jer 62 år slank-60 kg 168 høy, trener mye, spiser veldig sunt, røyker ikke, drikker noen glass vin pr uke, men ikke brennevin. Noe høyt kolesterol, total 7,3, og for høyt LDL. Jeg går på Simvastatin Bluefish 10 mg og byttet så til Atorvastatin Pfizer 10 mg. Har ryggproblemer, mye smerter i ledd og muskulatur fra før. Men med denne medisinen verker jeg så jeg blir desperat noen dager + har så mye kramper i føttene og beina helt opp i lysken at jeg er oppe flere ganger om natta. Det er ingen forskjell om jeg tar Simvastatin eller Atorvastatin. Jeg tar -som anbefalt- tabl seint på kveld. Hvis jeg tar tidlig så er verkingen i gang tidlig på kvelden. Dette orker jeg ikke. Så hva kan være en løsning? Jeg prøvde et opphold på ca 1 mnd i febr-mars, men da føyk kolestoerolnivået opp igjen til 7,3.

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 01. mai 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmål!

Du har prøvd to ulike statintyper, medisiner som senker kolesterolnivået i blodet, og fått bivirkninger av begge i lav dose. Det finnes flere typer statiner. Blant de kolesterolsenkende medisinene som finnes på markedet er statinene  de best dokumenterte i fht effekt på kolesterolnivået og reduksjon i risiko for å utvikle hjerte-/karsykdom, og dermed et naturig førstevalg når man skal behandle høyt kolesterol. Det er ofte veldig individuelt hvordan man reagerer på de ulike statintypene, så jeg vil anbefale deg å ta kontakt med fastlegen din for å prøve en annen type statin. Dersom du fortsetter å få bivirkninger kan det være aktuelt å heller behandle med annen kolesterolsenkende medisin som ikke er statin. Forøvrig er man mest opptatt av at LDL-verdien ikke er for høy. Hos hjertefriske bør LDL ideelt ligge på 3 eller lavere. Total-kolesterol bør ligge på 5 eller lavere.

Lykke til!

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar