Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 10. mai 2014. Referansenummer: 4366

Hjerte/kar

Bivirkninger av statiner og ME

Hei
Jeg er 50 år, har hatt ME i 6 år og har gått på Lipitor like lenge (under utredning for ME fant de også ut at jeg hadde et høyt kolestrolnivå, tror det var rett under 8). Jeg har sett på bivirkningene ved bruk av Lipitor, og mange av bivirkningene er også typiske ME symptomer. Jeg vil da slutte med Lipitor, for å se om det er den som gir meg symptomene eller om det er ME'n.
Jeg ser at Hypocol er et naturlig produkt, og så vidt jeg skjønner må det utskrives av lege, min lege har aldri hørt om det så det ville han ikke. Hvor kan jeg få tak i Hypocol og er det trygt ?

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 10. mai 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Takk for spørsmål!

Det er riktig at kolesterolsenkende medisiner (statiner) som Lipitor kan gi bivirkninger som ligner plager man kan ha ved ME/kronisk utmattelsessyndrom. Du kan ta opp med fastlegen din om det er tilrådelig å ta en pause i behandlingen, for å se om du får mindre plager. Evt kan det være et alternativ å redusere dosen eller prøve et annet statin. Man kan godt få bivirkninger av ett statin, men ikke av et annet. Gjør alltid endringer i samråd med legen din, ikke på egenhånd.

Hypocol eller rød gjæret ris er et naturpreparat som i Norge er klassifisert som et legemiddel. Det ligner statiner i virkning på kolesterolet, men kapslene har også andre innholdsstoffer som kan tenkes å påvirke kolesterolnivået på andre måter. Hypocol må det søkes spesielt om fra legen til apotek, og det må evt søkes spesielt om refusjon for å få det på blå resept. Legemiddelet brukes som regel hos personer som ikke tolererer andre kolesterolsenkende medikamenter og/eller ikke får senket kolesterolnivået tilstrekkelig med annen behandling. For mer info se nettsidene til Lipidklinikken, der er de spesialister på behandle personer med kolesterolforstyrrelser.

Lykke til!

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar