Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 1. mai 2014. Referansenummer: 4377

Hjerte/kar

Pustevansker og pipelyder

Jeg har svakt hjerte. Hjerteflimmer. Får medisin for plagene.
Er også plaget med hoste og slim. Virker som jeg har "en kopp" nede i halsen, og at jeg ikke får nok luft til lungene.
Det er pipelyder og andre lyder fra lungene. Dette gjør at folk ved siden av reagerer da lydene er såvidt høye. Selv våkner jeg på natten p.g.a de samme lydene, og pustevansker.
Spørsmål: Hva kan det være, og hva slags medisiner kan evt få bukt med dette? Er Pacemaker et alternativ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 01. mai 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Pusteproblemer kan skyldes både ulike hjertesykdommer og lungesykdommer. For å gi riktig behandling er det viktig å finne ut hva som er årsaken hos nettopp deg.

Jeg er litt usikker på hva du mener med "svakt hjerte". Betyr det at du har diagnosen "kronisk hjertesvikt"? Kronisk hjertesvikt er en tilstand hvor hjertets pumpeevne er redusert. En av symptomene kan være tungpustenhet. Et annet symtom er tretthet. Årsakene kan være mange; infarkt, klaffefeil, hjerterytmeforstyrrelse, hjertemuskelsykdom. Du nevner at du har hjertefilmmer. Dette er en hjerterytmeforstyrrelse som, ubehandlet, kan føre til kronisk hjertesvikt. Behandlingen bør da startes av hjertespesialist. Du bør høre med fastlegen din om din hjerteflimmer er godt nok behandlet, eller om det må gjøres noe mer. Fastlegen kan evt. henvise til hjertespesialist dersom det er behov for det.

En av de vanligste årsakene til piping i lungene er at det er trangt i de små luftveiene. Årsaken er ofte astma eller KOLS (kronisk obstruktiv lungesykdom). Du bør få sjekket hos fastlegen din om du har noen av disse tilstandene.

Lykke til!

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar