Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 7. mai 2014. Referansenummer: 4372

Hjerte/kar

Lav hvilepuls

Jeg måler hjertefrekvensvariablitet med pulsbelte og en app på iPhonen som heter SweetBeat. Jeg har konsekvent ganske lave verdier, fra et-par-og-40 til i underkant av 60, og scorer som regel ganske høyt på stress. Jeg har 3 unger, gravid kone og ingen fritid, så det med stresset kan jeg skjønne. Men hva kan jeg gjøre for å øke hrv-verdiene mine? Jeg trener løping når jeg får tid, fra 1 til 3 ganger i uken – og verdiene er ikke uventet lavest etter en treningsøkt, men kommer aldri høyere enn 60 selv etter mange dager uten trening.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. mai 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Lav hvilepuls kan i blant være tegn på sykdom, men er ikke uvanlig hos folk som trener endel. Hvilepulsen er også genetisk betinget, og mange har naturlig lav hvilepuls. Lav hvilepuls som er resultat av trening eller arv, er som regel forbundet med god helse og lengre forventet liv. Det er derfor positivt at du har lav hvilepuls. Det går ikke an å trene opp til høyere hvilepuls. Det viktigste er at du får opp pulsen under treningsøktene. 

Jeg synes det er viktig at du oppsøker legen din og får utelukket at det ikke er noen sykdom som ligger bak. Lavt stoffskifte (hypotyreose) kan være en årsak, hjerterytmefeil en annen. Legen din vil enkelt kunne utelukke disse med en blodprøve og et EKG. Er det ikke noen sykdom som ligger bak, eller du ikke har plagsomme symptomer av lav hvilepuls, skal du bare være glad den er lav.

Lykke til! Og på forhånd, gratulerer med nytt barn!

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar