Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 13. mai 2014. Referansenummer: 4358

Hjerte/kar

Utredning av hjertesykdom

Heisann

Jeg er 32 år gammel og skal utredes for hjerteproblemer.

Min bror døde da han var 32 - og fikk diagnosert Aterosklerose som var forværret av diabetis - min far har allerede hatt 3 utblokkninger fra han var 45 år.

Da min bror døde for 6 år siden - gjennomgikk jeg en tilsvarende utredning med arbeids EKG. Da fikk jeg konstatert AV-blokk1. Utover det viste prøve ingenting. - men det jeg syntes var rart var at jeg hadde et vasovagal synkope-anfall under aekg-en. Altså et sterkt blodtrykksfall som gjorde at jeg gikk i dørken. Dette ble ikke tatt note av. Burde ikke dette allerede da ha utløst videre utredninger?

Jeg har siden den gang slitt med mye forskjellig; energiløshet, søvnproblemer, nummen i armene osv. og er delvis sykemeldt. Jeg skal nå utredes igjen for hjertefeil. Men det jeg lurer på er om aterosklerose vil kunne vises på en arbeids-ekg? I tillegg lurer jeg på om det var feil av dem sist gang å ikke ta synkope-anfallet under aekg-en på alvor. Sett at jeg også har innsnevring å blodårene - som gjør at jeg får lite blod ut i kroppen, vil det også kunne utløse de symptomene jeg har. Det siste halvåret er blitt værre. Jeg har alltid klart å holde meg i arbeid - men er nå altså delvis sykemeldt. Så håper dere har noen svar til meg.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 13. mai 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du har betydelig opphopning av hjertesykdom i nær slekt, noe som gjør at din risiko for å få sykdom kan være forhøyet. 

Symptomene du beskriver er ikke klassiske hjertesymptomer, men tatt alt i betraktning synes jeg det er helt riktig at du utredes. AEKG er riktig sted å begynne. Ultralyd av hjertet (ekkokardiografi) kan også være nyttig. Legen din kan også henvise deg til en myocardscintigrafi, som vil kunne avdekke aterosklerose i større grad enn AEKG. En annen mulighet er å gjøre CT koronarangiografi. Legen din kan henvise deg til dette.  

Det er vanskelig for meg å si noe om hvorfor blodtrykksfallet under forrige AEKG ikke ble fulgt opp da jeg ikke har deltaljene. Generelt vil jeg si at blodtrykksfall og/eller besvimelse under AEKG er en god grunn til å gå videre med utredning. 

Lykke til!

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar