Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 4. mars 2014. Referansenummer: 4453

Hjerte/kar

Kransåresykdom- forstadier

Hei. CT viste proksimal LAD stenose. Så; selektiv koronarangiografi som viste åpne koranarkar. EKG: Sinusrytme frekvens: 52, normal. Det er påvist Plaque ved CT. Var inne på hjertemedisinsk avdeling på Ullevål og fikk disse opplysningene. Jeg er satt på blodfortynnende og kolesteroldempende. Legen sa det er en alvorlig sykdom, men at medisinene, et sunt liv, vil kunne føre til at jeg ikke behøver oppleve tidlig død. Jeg har googlet litt om diagnose Plaque, og kan bli noe skremt av det jeg leser. Jeg sluttet å røyke for tre måneder siden, og forsøker å leve så sunt jeg kan. Skulle gjerne hatt mest mulig info om min situasjon. Legen var høfflig og tok seg god tid, men lettere paff var det ikke så lett å motta alle beskjeder. Håper på svar fra dere.

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 04. mars 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for forespørsel

Ut fra det du skriver om undersøkelsessvarene dine så høres det ut som man har funnet forstadier til kransåresykdom.

Kransåresykdom

Kransårene er blodårene som forsyner hjertemuskelen med blod. Åreforkalkning er årsaken til kransåresykdom. Det er en prosess der det over tid dannes plakk inne i åreveggen som kan føre til forsnevringer av årene og nedsatt blodtilførsel. Avhengig av hvor mange plakk, hvor store de er og hvor i kransårene de sitter vil en større el mindre del av hjertemuskelen få nedsatt blodtilførsel. Det kan gi symptomer i form av brystsmerter i forbindelse med en fysisk anstrengelse (angina pectoris), og det øker faren for at man får hjerteinfarkt. Ved et hjerteinfarkt skjer det en rask tilstopping av en trang kransåre pga en blodpropp, og det kan medføre en varig skade på hjertemuskelen. Kransårene, blodårene til hals/hode og blodårene til beina er mest utsatt for åreforkalkningsprosessen.

Risikofaktorer for kransåresykdom og forebygging

Mange faktorer er funnet å kunne fremskynde åreforkalkningsprosessen og dermed utvikling av kransåresykdom. Risikofaktorer man ikke kan påvirke er kjønn (menn har noe høyere risiko for kransåresykdom enn kvinner), arv og alder (jo høyere alder jo lenger har åreforkalkningspresessen fått pågå). Påvirkelige faktorer er røyking, høyt kolesterol, høyt blodtrykk, fysisk inaktivitet, overvekt, høyt blodsukker og sukkersyke, usunt kosthold og stress. Forebygging handler om å justere de påvirkelige risikofaktorene i gunstig retning for å utsette og helst hindre utvikling av angina pectoris og hjerteinfarkt. Det er viktig med forebygging både hos friske med mange risikofaktorer, hos personer med påviste forstadier (som hos deg) og hos personer med etablert kransåresykdom for å hindre nye tilfeller.

Livsstiltiltak i form av regelmessig fysisk aktivitet, hjertevennlig kosthold, røykeslutt, vektnedgang og evt stressmestring er anbefalt hos alle. Ved påviste forstadier, ved etablert sykdom og hos personer med særlig høy risiko bruker man også forebyggende medikamenter. Vanlig er da kolesterolsenkende medisin, medisin som hindrer blodproppdannelse og evt blodtrykksenkende medisiner og blodsukkersenkende medisiner ved sukkersyke. Fortsett med en sunn livsstil og kjempeflott at du har greid å slutte å røyke! Her finner du flere gode faktaark om kosthold. Tips til hjertevennlig kosthold finner du her. Tips til fysisk aktivitet og trening finner du her.

Det anbefales at kolesterolverdier, blodtrykk og blodsukker følges opp jevnlig hos egen lege. Be gjerne også fastlegen om en ta en gjennomgang av undersøkelsene dine sammen med deg. 

Lykke til!

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar