Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 17. mars 2014. Referansenummer: 4440

Lunge

Hypersensitivitetspneumoni

Hei,
Har i mange år slitt med lungefibrose. Nå er det påvist kronisk hypersensivitetspneumoni av ukjent årsak. Er dette noe som man må slite med resten av livet?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 17. mars 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Hypersensitivitetspneumoni eller allergisk alveolitt er utløst av inhalerte partikler. Noen ganger er det kjent hva som er årsaken, og man kan da enklere unngå fremtidig kontakt med dette. Imidlertid er det også tilfeller hvor dette ikke er så lett å påvise. Det utløses en betennelse som kan skade lungevevet slik at det etterhvert kan oppstå bindevevsdannelse i lungevevet. Da oppstår lungefibrose. Lungefibrosen er en arrdannelse som ikke kan repareres. Kortisonbehandling (Prednisolon) kan være en hjelp i de mest akutte faser av sykdommen, men det er ikke anbefalt å fortsette med store doser av dette over lang tid på grunn av muligheten for flere uønskede bivirkninger. Det er heller ingen helbredende effekt av Prednisolon. Aktiviteten i hypersensitivitetspneumonien kan avta med årene, men det er dessverre ikke mulig å si noe sikkert om hvor lenge aktiviteten og arrdannelsen vil fortsette.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem 

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar