Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 3. mars 2014. Referansenummer: 4458

Hjerte/kar

LDL-kolesterol

Hei! Jeg har en del onkler på min fars side som har hatt åreforkalkninger og blitt operert for dette. Min far hadde også et alvorlig hjertesvikt. Alder på disse var alle over 55 år, men under 65. Det skal forøvrig sies at min far har røykt i alle år. Uansett så anser jeg dette slik at det ligger arvelig genetisk for min del å få tilsvarende problemer.

Jeg røyker ikke, er forsiktig med alkohol (tar en fest i ny og ned), spiser forholdsvis sunt og trener utholdenhet av og til. Likevel syntes jeg å ha et urovekkende høyt LDL nivå?

Blodprøver viste ved 25 år et LDL nivå på 3.9

Nylig test tatt ved 26 år hvor LDL har økt til 4.1 (!)
Øvrig nivå ved 26 år: HDL: 1.6, Triglyseride: 1.03. Generell kolesterol 6.0

Dette er vel for høyt i forhold til at det kan ligge arvelig i familien? Burde jeg behandles?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. mars 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Om du skal behandles for høyt kolesterol, avhenger av din totale risiko for å utvikle hjerte og karsykdom de kommende årene. Det finnes flere kalkulatorer på nettet som beregner denne risikoen. Du skriver ikke noe om røyking og blodtrykk, så jeg antar at du har normalt trykk og at du ikke røyker. I så fall kommer du ut med en veldig lav risiko for å utvikle hjertesykdom og skal således generelt sett ikke ha medisiner for kolesterolet. Imidlertid vil jeg råde deg til å diskutere dette med din fastlege som antageligvis har en mye bedre oversikt over helsen din. 

Lykke til!

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar