Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 20. mars 2014. Referansenummer: 4437

Lunge

Lungefibrose og stivhet i brystkassen

Hei,
Har diagnose lungefibrose. Sliter med stivhet i brystkassen - dette er til tider veldig plagsomt.
Er det noen medisin som kan hjelpe på denne stivheten? Det hender jeg må ta Paracet.
Tar til daglig 10 mg kortison, og trener og får massasje hos fysioterapeut.

På forhånd takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 20. mars 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Lungefibrose kan arte seg ganske forkjellig hos den enkelte som har det. Det har blant annet å gjøre med graden av arrdannelse som trekker lungen sammen. Det gir også drag på selve brystkassen, slik at den kan oppleves stiv, særlig ved innpust og når man er andpusten. Det er viktig som du gjør å følges opp hos fysioterapeut som må gjøre så mye som mulig for å myke opp muskulaturen omkring og i brystkassen, slik at muskelstramninger ikke forverrer symptomene. Det er flott at du trener, for det hjelper mye på pusten å være i best mulig fysisk form, samtidig som det reduserer muskelproblemer. Paracet er et enkelt og velprøvet smertestillende middel som gjerne kan brukes så lenge du ikke overstiger maksdosen per døgn. Prednisolondoseringen synes også fornuftig dosert for å unngå for mye bivirkninger på sikt.

Jeg kan dessverre ikke gi deg noe bedre forslag til medisin. Selve lungfibrosen er sjelden påvirkelig av medisiner, men symptomene kan reduseres noe med Prednisolon og smertestillende som du bruker. Dette er medisiner som må tilpasses individuelt av den legen som kjenner deg og din tilstand best.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar