Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 20. mars 2014. Referansenummer: 4435

Hjerte/kar, Rettigheter

Kan hjertsykdom godkjennes som yrkessykdom?

Hei.
Jeg har kommet i den situasjonen at jeg har fått Ventrikkeltakykardi som spesialistene på Rikshospitalet ikke klarer å fikse med ablasjon.
De anbefaler meg nå å operere inn en hjertestarter. Så skal jeg spise medisiner og leve med det.

Hjerteproblemene mine oppstod med stor sansynlighet fordi jeg ble presset til å jobbe uansvarlig mye av min arbeidsgiver over flere år. På et tidspunkt da jeg var fullstendig utkjørt av arbeid, fikk jeg influensa. Dette førte til at jeg fikk en virusinfeksjon i hjertet. Som igjen førte til hjerteflimmer.
Nå da legene har fortalt meg hvordan fremtiden ser ut, klarer jeg ikke annet en å føle at dette både kunne og burde vert ungått av min arbeidsgiver. Jeg føler at arbeidsgiver har ødelagt livet mitt.
Jeg vet ikke hvordan jeg skal håndtere dette...

Jeg vil ta opp det jeg føler med arbeidsgiveren min. Men jeg vet ikke hvordan jeg skal gjøre det uten at de går i forsvarsposisjon og at det da blir enda verre å forholde seg til.

Har jeg noen fiansielle rettigheter angående sykdom påført av arbeidsgiver, hvis lege vil dokumentere at det er sansynlig at min sykdom ble påført ved urimelig arbeidspress?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 20. mars 2014
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

I noen tilfeller kan sykdom som skyldes yrkespåvirkning godkjennes som yrkesskade. Men hjertesykdom er ikke av de diagnosene som i dag kan godkjennes som yrkessykdom. Når det gjelder hjertesykdom vil det også være utfordrende å dokumentere tilstrekkelig klar årsakssammenheng mellom yrkespåvirkning og hjertesykdommen. Da hjertesykdommen ikke blir godkjent som yrkessykdom er det heller ingen særskilte økonomiske ordninger du er omfattet av.

Hilsen Atle Larsen

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar