Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 8. mars 2014. Referansenummer: 4447

Hjerte/kar

Hjertesykdom i ung alder og arvelighet

Hei. Min far fikk hjerteinfarkt og ble operert før han fylte 45 år. Vi fikk vite at vi barna hadde rett på en hjerteundersøkelse med hjertespesialist for å ta en kontrast test (eller noe sånt) av hjertet gratis i og med at far fikk hjerteinfarkt i så tidlig alder. Men når jeg etterspør dette med min fastlege, og andre leger på legesenteret, så har de aldri hørt om en slik ordning. Noen slektninger av meg tok en slik sjekk under denne ordningen. Eksisterer den ikke lenger?

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 08. mars 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmålet.

Jeg er ikke kjent med at det eksisterer eller har eksistert en slik ordning. Alle undersøkelser som tilbys av offentlige helseinstitusjoner er gratis for alle. Men undersøkelser hos spesialister i sykehus krever henvisning fra fastlege. 

Din far har fått kransåresykdom med hjerteinfarkt i ung alder og det kan da være økt risiko for å utvikle tidlig kransåresykdom hos deg og dine søsken. Noen ganger kan det dreie seg om en arvelig kolesterolforstyrrelse som har ført til sykdomsutviklingen, da vil ofte flere andre bakover i slekten også ha fått kransåresykdom i ung alder. Slike genetiske  fortsyrrelser kan man testes for med en enkel blodprøve. Oftest skyldes sykdomsutviklingen ugunstig påvirkning av flere av risikofaktorer over tid. 

Alle personer har rett til å få en vurdering hos fastlegen av egen risiko i forhold til å utvikle kransåresykdom som f.eks hjerteinfarkt, jmf Nasjonale retningslinjer for primærforebygging av hjerte-/karsykdom. Da kartlegges alle risikofaktorer for kransåresykdom som arvelig disposisjon, blodtrykk, kolesterolnivå, blodsukkernivå, vekt, røykestatus og fysisk aktivitetsnivå og evt symptomer personen måtte ha. Dersom en person har symptomer som kan tyde på hjertesykdom bør denne utredes videre. Standard er å først utføre en arbeidsbelastningstest på ergometersykkel/tredemølle med samtidig EKG-registrering, puls og blodtrykksmonitorering. Dersom testen er positiv går man videre med slik undersøkelse du beskriver; røntgenundersøkelse av kransårene der man bruker kontrast (koronar angiografi). Det vil si at kontrastundersøkelse av kransårene er noe man gjør først når man har mistanke om at man kan finne sykdom. Alle undersøkelser som innebærer at man stikker gjennom huden og/eller blodårer kan medføre risiko for komplikasjoner, og man skal derfor ha gode grunner for å utføre det på antatt friske mennesker.

Jeg vil anbefale deg og søsknene dine å ta kontakt med fastlegen for å få en vurdering av risiko for fremtidig kransåresykdom. Å komme tidlig i gang med forebyggende tiltak dersom det er nødvendig er både viktig og effektivt. For personer som har økt risiko for bl.a. kransåresykdom finnes det et forskningprosjekt om forebygging av hjerte-/karsykdom som heter Hjerteløftet, det drives ved Feiringklinikken. Det kan kanskje være av interesse.

Håper du har fått svar på det du lurte på.

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar