Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 4. mars 2014. Referansenummer: 4454

Hjerte/kar

Lipoprotein (a)

Hei! Jeg har fått vite at mitt Lpa-nivå er noe forhøyet. Det befinner seg på 500-tallet. Prøven ble ikke tatt fastende. Er det nødvendig? Hvordan følges forhøyede verdier av Lpa opp? Mitt kolesterolnivå er OK, røyker ikke, er 41 år og trener. Det er hjerte- og karsykdom i slekta. Takk!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. mars 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Lp(a) brukes for å vurdere risiko for hjerte- og karsykdom, spesielt hvis det eksisterer sykdom blant slektninger. Du trenger ikke å faste for å ta prøven. 

Statistisk sett er verdier over 250 er forbundet med høyere risiko for å utvikle sykdom. Det trenger ikke å bety noe for den enkelte, men kan likevel indikere at man er arvelig mer belastet i forhold til å utvikle sykdom. 

Prøven i seg selv skal ikke følges opp, da den ikke kan påvirkes noe særlig av medisiner eller diett. Prøven er kun et av flere verktøy legen din har for å vurdere din risiko. Legen din må gjøre en helhetlig vurdering av deg og gi deg råd om livsstil. 

Det viktigste for deg er å gjøre det du kan av livsstilsendringer for å redusere din risiko for hjerte- og karsykdom. Du røyker ikke og trener, det er bra! Videre bør du ha et hjertegunstig kosthold (middelhavsdietten anbefales av mange). Det er opptil legen din å vurdere om du også trenger medisiner for å forebygge sykdom ytterligere. 

Lykke til!

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar