Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 30. mars 2014. Referansenummer: 4416

Hjerte/kar

Høye trombocytter (blodplater)

Jeg har vært slapp og sliten i vinter. Fikk tatt blodprøver, det meste er innenfor normene, men har forholdsvis høyt antall trombocytter (over 400'). Ifølge fastlegen er ikke dette noe å bry seg om, er dette riktig, eller er det tegn på at noe ikke er som det skal?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. mars 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Et blodprøvesvar skal alltid sees i sammenheng med pasientens kliniske tilstand. Legen vurderer om det er symptomer og tegn til sykdom, og blodprøver er egentlig kun et hjelpemiddel, ikke en fasit. Det er også viktig å huske at normalområder for de ulike prøvene ikke er absolutte, og kan variere noe fra land til land, og også fra laboratorium til laboratorium. Flere lab'er opererer feks med 150-400 som normalområde for trombocytter. Hva betyr dette egentlig? Dette normalområdet er basert på verdiene i en normalbefolkning. Grovt sagt kan man si at dersom man i en befolkning tar for seg 1000 helt frisk individer, så vil 95% av dem ha verdier som ligger innenfor 150-400. Men det betyr også at rundt 5% av befolkningen vil ha verdier utenfor dette området, men likevel være friske. Altså vil en verdi under 150 eller over 400 i seg selv ikke være tegn på at noe er galt, men må vurderes sammen med det kliniske bildet. 

Når det er sagt, er høye trombocytter et nokså uspesifikt tegn. Det betyr at mange ulike årsaker kan få benmargen til å produsere ekstra trombocytter, og funnet tyder ikke på en spesiell tilstand. Listen over hvilke tilstander som kan gi høye trombocytter er lang, og igjen må legen vurdere hva årsaken kan være. Hvis det i det hele tatt er en spesiell årsak. 

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar