Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 2. mars 2014. Referansenummer: 4461

Hjerte/kar, Fysisk aktivitet

Bilyd på hjertet

Hei. Jeg er 41 år og har de siste fire månedene opplevd tungpustethet. Sist uke da jeg var til lege fant han en bilyd på hjertet. jeg opplever også fra tid til annen at hjertet "slår hardt". Jeg blir henvist for videre undersøkelse hos hjertespesialist. Men mitt spørsmål er; kan jeg trene som normalt inntil jeg får time for videre undersøkelse? Trener 4-5 ganger i uka og to av disse øktene er intervalltrening i sone 4. Er det bra/trygt å trene eller bør jeg la være inntil jeg vet hva som feiler meg?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. mars 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Bilyd på hjertet kan skyldes flere ulike tilstander, men det er også viktig å huske at helt hjertefriske også kan bilyd, uten at det er noe feil.

En vanlig årsak til bilyd er at det lekker i en av hjerteklaffene. Lekkasjen kan være stor eller liten. En annen årsak kan være at en klaff er for trang. Noen ganger kan årsaken være et hull i veggen mellom to forkamre eller hovedkamre.

Det er fint at du er henvist til hjertespesialist, for da får du et sikkert svar på hva årsaken er. Jeg mener det må være greit for deg å trene. Så lenge du tåler treningen godt, er det et bra tegn at hjertet fungerer fint. Opplever du derimot symptomer som ekstra tungpustenhet, brystsmerter eller svimmelhet under trening, bør du la være inntil tilstanden er avklart. At hjertet iblant slår litt ekstra hardt, er ikke i seg selv nødvendigvis et tegn på sykdom.

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar