Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 2. mars 2014. Referansenummer: 4460

Hjerte/kar

Lav puls

Hei! Har gjennomført 24 timers EKG flere ganger pga uregelmessig puls og mange ekstraslag. Laveste puls målt var 31 og gjennomsnitt pr døgn har vært ca 60. På dagene jeg har hatt EKG har jeg hatt normal aktivitet med jobb, barn, fritidsaktiviteterog en lett treningsøkt på ettermiddag. Er det normalt å ha så lav puls som det er målt her og kan det ev forklare at jeg blir veldig trett og sliten i perioder i løpet av dagen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. mars 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvilepulsen varierer fra person til person og lav puls kan være helt normalt. Noen medisiner kan gi lav puls (bl.a. betablokkere). Noen ganger kan den lave pulsen være et tegn på en feil i det elektriske ledningssystemet til hjertet. Men hvis det er tilfellet, kan man enkelt se det på et EKG. Siden legen din ikke har sagt noe spesielt om ditt 24-timers EKG, har du nok ikke en slik feil. Lavt stoffskifte er en annen årsak til lav puls. Dette kan du få undersøkt hos legen din. Lavt stoffskifte kan også gi tretthet og slapphet.

Men det kan også hende at den lave pulsen er helt normalt for deg og at den ikke har noe med din tretthet å gjøre.

Håper du og legen din finner ut av om det er noe spesielt som ligger bak eller ikke.

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar