Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 13. november 2014. Referansenummer: 5948

Lunge

Lungefibrose og uførhet

På mandag fikk jeg diagnosen ILF. Jobber som Emisjonsingeniør, med målinger i sterkt forurenset miljø, både på metaller, gasser og org.miljøforurensning. Mener at Idiopatisk stopper en eventuell søknad om uførhetssøknad, og yrkesskade. Det burde heller vært definert som Lunge Fibrose. Har dere noe formening om dette? mvh Arild

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 13. november 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege


Hei, og takk for spørsmålet!

Lungefibrose kan ha flere årsaker. Idiopatisk er bare en betegnelse som sier at man ikke har funnet årsaken. Det er likevel fullt mulig å søke om uføretrygd. Denne vurderes på bakgrunn av lungefunksjonsnedsettelse og dens betydning for funksjonen i arbeidslivet. Ved søknad om uførhet vil det stilles spørsmål om dette kan være yrkesrelatert. Dette bør eventuelt vurderes av spesielt kompetent lege på området. Betegnelsen ILF (eller IPF) er bare en av flere som skiller mellom flere forskjellige former for lungefibrose. Det er nok ikke så mye å gjøre med akkurat det.

 

 

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar