Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 22. november 2014. Referansenummer: 6015

Hjerte/kar

Opphold i høyden med klaffefeil

Hei. Jeg fikk påvist hull i venstre hjerteklaff i juni 13 Derfor har jeg et spørsmål: Min datter har fått jobb i Vail, Colorado, som ligger på 2470 meter over havet, i vinter. Vi har tenkt å besøke henne i slutten av februar, men før jeg bestiller flybilletter, lurer jeg på om det er ok for hjertet at jeg reiser og bor så høyt? Blir fort tungpusten ved oppoverbakke, trapper etc. Likeledes merker jeg veldig godt når flyet tar av. Er disse tingene "normale" pga hullet? Blodtrykket ved siste måling var 136/66. Tar 1 stk Atacard plus 8 mg/12,5 hver morgen.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. november 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hull i venstre hjerteklaff er litt upresist. På venstresiden har du to klaffer: aortaklaffen og mitralklaffen. Og med hull antar jeg at du mener lekkasje. 

Hvor alvorlig slike lekkasjer er, avhenger av størrelsen på dem. Dette graderes gjennom ultralyd av hjertet (ekkokardiografi). Symptomer på lekkasje er gjerne tungpusthet i motbakker, trapper og andre fysiske anstrengelser. 

Hvis lekkasjen ikke er veldig alvorlig, er det stort sett trygt å fly og oppholde seg i høyden. Du bør imidlertid lytte til kroppen og dersom du føler deg dårligere, bør du oppsøke lege. Ønsker deg god reise!

Mvh

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar