Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 7. november 2014. Referansenummer: 5894

Hjerte/kar

Redusert hjertekapasitet

38% hjertekapasitet er det lite og hva skjer da etter hvert

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. november 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er litt vanskelig å forstå hva du sikter til. Hjertekapasitet kan måles gjennom ulike metoder. Det vanligste er kanskje venstre hovedkammers pumpeevne, det vi kaller ejeksjonsfraksjon eller EF. Dette måles med ultralyd (ekkokardiografi) og sier noe om hvor hvor stor andel av blodet i venstre hovedkammer blir pumpet ut til kroppen ved hvert slag. Normal EF er på 55-75%. Har du en EF på 38%, betyr det at pumpeevnen er redusert. Vi sier gjerne at pasienten da har en hjertesvikt. Symptomer på hjertesvikt er tretthet, tungpustenhet ved anstrengelser og væskeansamling i kroppen. 

Det er mye man kan gjøre for å behandle hjertesvikt. Det første man må gjøre er å finne underliggende årsak. Dette kan være genetiske hjertemuskelsykdommer, kransåresykdom, rytmeforstyrrelser, klaffefeil, eller høyt blodtrykk. Når korrekt årsak er funnet, behandler man denne underliggende årsaken. Dette kan bedre hjertets pumpeevne. Det finnes også medisiner som gis for å bedre selve svikten, og som kan redusere plagene. 

Behandling av hjertesvikt skjer i samarbeid mellom spesialist og fastlege. For videre utredning og behandling må du kontakte fastlegen din, som kan henvise deg videre til spesialist. 

Mvh

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar