Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 27. november 2014. Referansenummer: 6039

Hjerte/kar

Trange årer i leggene

Hei! Er en 68 år gammel pensjonist i full jobb og vel så det. Arbeidsdagen er preget av mye reising, stress og ansvar. Fikk en trippel bypassoperasjon i 2007 og etter noe gjenopptrening begynnte problemene i beina. Har alltid hatt såkallt "restless leggs" men det ble veldig mye verre og beina stivnet under trening og er idag blitt til "fuglekikker syndromet". Kan ikke gå 100 m lett, rask gange uten og måtte stoppe. Har også store problemer med å sove pga. rastløs/vonde ben. Legen min var positiv til operasjon, fikk meg satt opp til operasjonstime og nevnte at det fantes tre alternativer. Så dukket jeg optimistisk opp til operasjonsforberedelser en uke før operasjon og fikk vite hvilke valg jeg hadde: forsøke å rense årene, bruke blodårer fra andre steder i beinet (men da "bruke opp" de siste store årene som kan "omplasseres") eller få kunstige årer. Aller mest understreket legen at jeg burde vente så lenge som mulig før jeg prøver noen av delene... Vente har jeg gjort og orker ikke ha det sånn lenger, men er veldig usikker på hvilke løsning jeg bør velge og synes det er rart at operasjonslegen ikke kunne anbefale en av operasjonene og det hele ble lagt fram på en måte som gjør at jeg sitter her nå og føler at dette egentlig ikke kan løses på noen god måte. Om jeg velger kunstige årer som kun holder 2-3 år, vil det da være en enkel sak å bytte de ut når de er "brukt opp"? Hvor risikabelt er det å rense opp de jeg har - vet de vil bli tynnere, men hvordan merker man om de er for tynne - hva kan gå galt? Finnes det andre alternativer i utlandet, evt. pågående studier for nye typer behandling? Hadde vært intressant å høre om liknende tilfeller og hvordan det har gått. På forhånd takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. desember 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for spørsmål

Jeg har stor forståelse for din frustrasjon over lite konkrete svar fra kirurgen. Selv for meg som er lege, og jobber med hjertesykdommer, er det vanskelig å si noe om hvilket valg man bør gå for. Dette er rett og slett utenfor mitt kompetanseområde, og da er det i hvert fall vanskelig for en som deg som ikke er lege. 

Du beskriver betydelige plager. At en 68-åring ikke kan gå mer enn 100 meter er svært lite tilfredsstillende. Etter min forståelse er det derfor på tide å gjøre et eller annet for å hjelpe deg. Jeg kjenner ikke andre alternativer enn de du lister opp, men jeg mener helt bestemt at det må være kirurgens oppgave å anbefale en spesifikk behandling. Man kan spørre om pasienten har en preferanse om det ene eller det andre, men hvis pasienten ikke vet, må kirurgen ta beslutningen. Kanskje forstod ikke kirurgen din at du var usikker på metode? Jeg vil anbefale deg å kontakte sykehuset igjen, og be om en ny time. Der må du si helt klart i fra om at du er betydelig plaget, ønsker hjelp, og vil at kirurgen skal bestemme hva som skal gjøres. 

Lykke til!

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar