Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 11. november 2014. Referansenummer: 5931

Lunge

Varmepumper og inneklima

Hva mener lhl om kols/astma pasienter og bruk av varmepumper? Kan det forårsake hoste og økt slim produksjon. Og hva mener dere om avfukter?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 13. november 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Varmepumper er blitt stadig mer vanlig som følge av energiøkonomiseringen.

De vanligste i norske hjem er luft-til-luft varmepumper. De varmer opp romluften som suges gjennom et filter og blåses ut i rommet igjen. Det hender at mennesker med astma og kols reagerer negativt på dette. Det kan skyldes at det spres finere støvpartikler som ikke fanges opp av filteret. Hos noen kan nok det gi irritasjon i luftveiene, mens de fleste nok ikke affiseres av det. Det har å gjøre med hvor ømfindtlig slimhinnen i bronkier og nese er. Ømfindtligheten er som kjent økt, men i varierende grad, ved astma og ved kols. Dette gir en mulighet for at det hos disponerte individer kan forårsake økt hoste og sliming.

Avfuktere er sjelden brukt i vanlige hjem. Noen bruker det ved etter vannlekkasjer eller i rom uten tilstrekkelig lufting. Andre bruker det på vaskerommet i forbindelse med tørking av tøy. Det er trolig sjelden behov for dette i et vanlig godt hus. Luftfuktigheten kan variere mye avhengig av årstid og værforandringer. Det kan være ubehangelig med både for tørr og for fuktig luft. Noen luftavfuktere vil i likhet med varmepumper trekke luften gjennom slik at det kan bli noe svevestøv i rommet.

 

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar