Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 1. november 2014. Referansenummer: 5844

Hjerte/kar

Ablasjon ved atrieflimmer og ventrikkeltakykardi (VT)

Jeg har atrieflimmer pluss VT-/flimmer. Jeg har fått operert in en ICD i tilfelle for lav eller for høy puls. I tillegg tar jeg medisin, 25 mg Carvedilol 2 x daglig, 80 mg Sotalol 3 x daglig, 100 mg magnesium 3 x dalig samt Xarelto 7,5 mg 1 x daglig. Likevel får jeg "føling" av at pulsen av og til (3 - 4 ganger daglig) blir for høy og ICDen "slår" inn eller at jeg kan regulere det ved dyp pusting. Jeg har vært i Danmark for ablasjon, men man klarte ikke å gjøre noe med dette der da man ikke klarte og fremkalle "urolighet" i hjertet og at mine lyskeblodårer var for komplisert å komme opp i til hjertet. Er det andre klinikker i Europa som kan hjelpe meg med ablasjon av min VT/-flimmer? Det andre spørsmål mitt går på kost. Bør jeg unngå å spise mat og drikke med kalisum helt og holden. Jeg er glad i melk, men har prøvd å unngå det med fare for at medisinen ikke virker eller at det kam fremkalle "urolig" hjerte. Livskvaliteten min er nedsatt med 20 - 30 % pga av VT/flimmer og jeg er meget opptatt av å få gjøre en ablasjon. Hvor kan man gjøre det foruten i Norge og Danmark?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. november 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Atrieflimmer og ventrikkeltakykardi (VT) er to ulike hjerterytmeforstyrrelser. Atrieflimmer har sitt opphav i forkamrene, mens VT har sitt opphav i hovedkamrene. Behandling er alt fra medisinering og ablasjson, til pacemaker og hjertestarter (ICD). Hvert pasienttilfelle er unikt, og hva som er den beste behandlingen for en pasient avhenger av mange ulike faktorer. Du sier at din ICD ofte slår inn. Dette må verifiseres av en hjertespesialist ved en kontroll/avslesning av ICD'en. Hjertespesialisten vil da gjøre en vurdering av om innstillingene er optimale for deg, eller om det skal gjøres endringer. 

Når det gjelder kostholdet ditt, kan jeg ikke kommentere det noe nærmere da jeg ikke har detaljene. Ta opp dette med legen din. 

Ablasjon gjøres ved mange sentre i europa. Det er viktig å huske at alle følger de samme retningslinjene, som er vedtatt av den europeiske hjerteforeningen. Således vil ikke behandlingen variere veldig mye fra senter til senter. Mange regner Lubeck i Tyskland, og Bordeaux i Frankrike som gode sentre. Jeg vil dog anbefale deg å søke hjelp i det norske helsevesenet i første omgang. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar