Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 16. oktober 2014. Referansenummer: 5608

Hjerte/kar

Angina - medisinering

Hei. Kort sammendrag. Dame, 46 år, slank, aktiv. Hjerteinfarkt juli i år. Ble ikke stenta, pga tynne årer, og allergi for albyl.Innlagt igjen i aug, med lav puls (32-40), etter for stor dose selozok. Da ble selozok fjerna fra medisinlisten helt. Gikk på lipitor og plavix fast. Ble for en uke siden igjen lagt inn pga pustevansker på natt, samt trykk/stikking i brystet. Ble vel konstatert at jeg har angina. Ble på nytt satt på selozok, samt imdur og cardizem retard. Imdur gir meg kraftig hodepine, og jeg er migrenepasient, men kan nå ikke bruke imigran... Sykehuset brukte følgende utsagn i går " det blir dessverre litt prøving og feiling nå" Tok sykkeltesten for to dager siden, og det gikk ikke bra. Endte med kraftig blodtrykksfall og ble liggende etterpå. Finnes det ikke bedre alternativ for meg, enn å dytte i meg 6-7 sorter medisin hver eneste dag? Håper du kan komme med et godt svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. oktober 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette er dessverre en problemstilling vi møter fra tid til annen. Pasienten har trange årer som gir angina, men årene er for små til at det er mulig å gjøre stenting. Alternativet er skikkelig medisinsk behandling. Hos de aller fleste kommer man i mål med medisiner som gir tilfredsstillende effekt, uten å gi for mye bivirkninger. Hver pasient er helt unik, og det finnes dessverre ingen standard pakke som passer alle. Noen pasienter opplever mye bivirkninger, andre ingen. Det er umulig å vite på forhånd hvem som reagerer hvordagn. Resultatet må derfor nødvendigvis bli prøving og feiling, før man finner noe som passer. 

Det er et viktig poeng du må vite om. Når det gjelder behandling av kransåresykdom (som du har) er det to løp. Det ene går ut på å begrense videre utvikling, og det andre går kun på å lindre symptomer. Når det gjelder behandling av angina (smertene), er det en symptombehanling. Du trenger derfor ikke engste deg for at hjertet ditt tar skade fordi du har smerter. 

Det er viktig at legene dine finner et passende regime for deg. Resultatet må være god lindring og akseptable eller ingen bivirkninger. 

Lykke til

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar