Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 13. oktober 2014. Referansenummer: 5553

Hjerte/kar

Hormonspiral og hjertet

Lekkasje på hjerteklaff og hormonspiral Jeg er en kvinne på 33 år. Jeg har hatt hormonspiral i ca 3,5 år nå. For 1 år siden fikk jeg påvist en liten lekkasje på en hjerteklaff. Fikk beskjed om at dette ikke var så farlig, og skal inn til ny sjekk om ca 1 år. I dag kom jeg over en artikkel om hormonspiral, der det stod at en skulle kontakte lege hvis en hadde lekkasje på en hjerteklaff før innsetting. Mitt spørsmål er om dette er noe jeg skal ta opp med legen min, evt fjerne spiralen. Mvh kvinne 33

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. oktober 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Når det gjelder hjerteklaffer spesielt er det kvinner med kunstige klaffeproteser (de som er operert og har fått satt inn en klaff) som skal unngå spiral. En liten lekkasje i en vanlig menneskeklaff er ikke til hinder for hormonspiral. 

Når det gjelder hjertehelse generelt skal følgende grupper unngå hormonspiral: kransåresykdom, kunstig hjerteklaff, hull i hjerteskilleveggen. 

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar