Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 16. oktober 2014. Referansenummer: 5607

Lunge

Lungerehabilitering og kols

Hei, anbefaler dere et opphold på for eksempel Glittreklinikken når en har fått diagnosen kols? Lurer også på om jeg blir verre av å ha hunder inne eller være mye i stall og fjøs.
Hilsen Mona

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 30. oktober 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Kols har mange alvorlighetsgrader. I mange tilfeller anbefales rehabilitering for å gi mulighet for å lære mest mulig om sykdommen og hvordan man innretter seg best mulig. Dessuten er det lurt å legge opp til en fornuftig livsstil med blant annet mosjon og sunt kosthold. Nærmere utredning av lungesykdommen med tilpasning av medisiner kan også være indisert i noen tilfeller. Det tilbys lungerehabilitering flere steder. Glittre er et spesialsykehus som gir et omfattende utrednings- og rehabiliteringstilbud. Mange trenger ikke hele dette tilbudet, men kanskje bare en enklere form. Men det blir vurdert av de som vurderer søknadene.

Når det gjelder kontakt med dyr og opphold i stall og fjøs er det forskjellig hvordan man reagerer på det. Det viktigste er at man unngår det hvis det påvirker pusten negativt. Generelt er det lurt å unngå mye støv og forurensning i luften. Hvis man reagerer allergisk på dyrehår, vil det være lurt å unngå dette i størst mulig grad.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar