Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 28. oktober 2014. Referansenummer: 5736

Hjerte/kar

Behandling av høyt blodtrykk

Bør jeg på blodtrykksmedisiner når jeg ikke er overvektig, men har hatt høyt blodtrykk i ca 5 år, spiser sunt og trener? Har en farmor og far som går på blodtrykksmedisiner. Sist jeg målte hos legen: 145/95 på morgenen.

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 26. november 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmål!

Definisjonen på forhøyet BT er BT > 140/90 målt i hvile ved to eller flere tidspunkter, ikke samme dag. Ideelt sett ligger BT gjerne noe lavere enn dette, ned mot 120/80. Alternativt kan man gjøre blodtrykksregistrering gjennom et helt døgn. Da er grensen for hva som kalles høyt BT litt lavere når man ser på gjennomsnitts-BT for 24 timer. Hvorvidt du bør behandles medikamentelt for høyt BT må vurderes ut fra din totalrisiko for hjerte-/karsykdom. For å vurdere din totalrisiko trengs opplysninger om din eksakte alder, forekomst av hjerte-/karsykdom i din nærmeste familie, dine kolesterolnivåer, om du har diabetes eller har tendens til høyt blodsukker og om du røyker. Ved betydelig forhøyet blodtrykk behandler man med medikamenter ut fra det forhøyede blodtrykket alene. Da er som regel blodtrykket > 160 i overtrykk og/eller > 100 i undertrykk. Ditt BT er lett forhøyet. Egentiltak er også viktig behandling av høyt blodtrykk med eller uten tillegg av medikamenter. Trening og vektnedgang kan bidra til bedre blodtrykk. Dette virker dog ikke som potensielle forbedringsområder hos deg. I tillegg er andre egentiltak som kan bidra til å redusere risikoen for framtidig hjerte-/karsykdom viktig hos personer med høyt blodtrykk. Det gjelder røykeslutt, ha et sunt kosthold og redusere stress.

Jeg vil anbefale at du får en gjennomgang av din totale risiko for hjerte-/karsykdom hos din fastlege og at evt. BT-behandling vurderes ut fra det.

Lykke til! Vennlig hilsen Ellen H. Julsrud

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar