Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 4. oktober 2014. Referansenummer: 5512

Lunge

Er det bare astma?

Hvorfor har jeg pusteproblemer ved den minste anstrengelse som gir økt puls?

Hei, jeg er en 41 år gammel kvinne som sliter med pusten. Jeg fikk diagsnose anstrengelses astma da jeg var yngre i tenårene og drev aktiv med håndball.I mange år har jeg ikke hatt noen symptomer og har ikke brukt astmamedisin.Jeg har hatt stemmebåndsknuter og har etter 2 fødsler har jeg fått problemer med rectus diastase. Etter en episode i fjor sommer fikk jeg pusteproblemer og stemmen uteble i 2 uker. Dette etter å ha vært i et lokale med mye damp og røyk. Jeg trodde jeg hadde fått lungebetennelse, men ingen prøver gav utslag. Etter dette hostet jeg hver dag i 3-4 mnd og jeg hadde kvelingsfornemelser flere ganger om natten/dagen.

Jeg fikk astmamedisiner (flutide,ventoline)noe som resulterte i vann på lungene og hyperventilering. Det ble tatt røntgen av torax og EKG av hjerte (dog uten anstrengelse) uten noe funn .

Problemet er at jeg forsatt har jeg daglig problemer ved den minste anstrengelse og når jeg får høy puls. Jeg føler meg trang i halsen ved strupen feks hvis jeg prøver å gå hurtig opp en bakke, gå opp trapper hurtig /eksplosivt( jeg har alltid trent .).

Jeg føler en kvelingsfornemelse,blir svimmel og da får jeg panikk men bruker triksene jeg har lært! Allikevel klarer jeg ikke å dra pusten ned i lungene og føler meg tett rundt i brystbeinet og opp mot strupen.Jeg er slimete og tett hver eneste dag.

Dersom jeg har varmet opp kroppen f.eks på trening innendørs klarer jeg å prestere bedre og det tar lengre tid før jeg opplever ubehag.Utendørs er det alltid problematisk å anstrenge seg bare jeg får pulsen opp sliter jeg.

Jeg sliter også med å sove på ryggen og i trange tette rom. og tar en type nesespray morgen og en annen type om kvelden,pluss neseplaster noe jeg føler hjelper litt, i allefall om natten. Allikevel opplever jeg at jeg ikke sover ordentlig om natten fordi jeg kan plutselig kan våkne i panikk over at jeg ikke får puste . Jeg våkner av at jeg hiver etter pusten og ligger som en astmapasient m(høyt og luftig rom). Jeg er veldig trøtt på dagen og har ofte hodepine.

Denne sommeren har jeg også funnet ut at jeg blir verre når noen klipper gresset eller når bjørken blomstrer m.m men allergiprøver viser ingen tegn på allergier(prikktest/blodprøver.)

Jeg har blitt utredet hos lungelege med spirometri som sa at lungekapasitetet hadde synket med 20%, jeg fikk ingen endring etter inntak av gass og diagnose er sensitive lunger. Jeg har en mor med mye allergier,eksem og har en sønn med astma.

I tillegg er jeg født 2 mnd for tidlig og jeg en far fra en hjertesyk familie.Jeg har aldri røykt,har et sunt kosthold og er nesten avholds med alkohol samt har trent hele mitt liv.Jeg har ikke tatt løpetest hos lungelege da jeg har en utalt kneskade men bare at jeg skal løpe og få opp pulsen gir meg panikk!)

Hva er problemet mitt er det diagfragma som ikke gjør jobben sin eller har har jeg astma eller kols eller noe annet?

Jeg føler at ingen forstår meg og relaterer det til psykisk . Dette fordi jeg tidligere har hatt en svært traumatisk opplevelse, noe kan nok være psykisk men jeg har også utalte fysiske plager så jeg er uenig! Jeg går i tillegg jevnlig til osteopat/fysioterapi så det er ikke muskulært betinget.Har du noen råd til meg om hva jeg bør gjøre videre for å forbedre min helse .

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. desember 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for omfattende og god beskrivelse.

Jeg synes det er god grunn til å undersøke deg nærmere, for å finne ut av hva plagene skyldes. Det kan selvfølgelig være bare astma, men all den tid du fortsatt har symptomer og er plaget, må man også se etter andre forklaringer. 

Det er viktig å få undersøkt hjertet ditt skikkelig. Plagene du beskriver, kan også skyldes hjerterytmeplager, eller annen hjertesykdom. Jeg vil foreslå at det først gjøres et AEKG. Da får man et objektivt mål på hvor mye du tåler av anstrengelse, og hvor alvorlige symptomer du utvikler. I tillegg kan man få noe informasjon om hvordan hjertet oppfører seg under anstrengelse. Avhengig av funnene på denne testen, kan man gå videre med andre undersøkelser. Det kan være aktuelt å få gjort et 24-timers EKG for å se hvordan hjerterytmen er i løpet av et helt døgn. Videre må det også gjøres en ekkokardiografi (ultralyd av hjertet) for å se hvordan hjertet ditt pumper, og om det er noen klaffefeil som kan forklare plagene dine. Be legen din om henvisning til kardiolog for disse undersøkelsene. 

Lykke til!

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar